Като цяло носете ръкавици, докато боравите с горещи люти чушки.

Като цяло носете ръкавици, докато боравите с горещи люти чушки.

Вътрешно плътта е сочна, която се предлага в различни цветове като розово, червено или жълто, в зависимост от типа на сорта. Множество малки, черни семена са вградени в средната трета част на плътта, близо до сърцевината му.

динята има неутрален аромат, а вкусът му донякъде е описан като обикновена сладка вода (лек захарен сироп). Неговата плът е мека, но хрупкава за разлика от меката, кремообразна текстура на мускусмелоните.

Различни сортове дини се отглеждат по цялата информативен пост планета, включващи вариации в техния размер, форма и цвят на плът (червен, оранжев и жълт). В Япония дините на чернокожите тома (Densuke Deatmelon) са известни с по-сладките си от обичайния вкус в сравнение с нормалните пъпеши и следователно, получават по-високи цени.

10 невероятни ползи за здравето на динята

Богати на електролити и съдържание на вода, пъпешите са подарък на природата да победят тропическата лятна жажда.

динята са с много ниски калории (само 30 калории на 100 g) и носят незначителни количества от мазнини. Независимо от това, те изобират в многобройни здравни фитонутриенти и антиоксиданти, които са от съществено значение за оптималното здраве.

Профилът на храненето на динята съдържа витамин-А и ликопен, които са мощни естествени антиоксиданти. 100 g Пресни плодове осигуряват 569 IU или 19% от дневните нива на витамин-А. Това е един от основните витамини, необходими за здравословно зрение и имунитет.

Витамин-А е необходим и за поддържане на здрава лигавица и кожа. Известно е, че консумацията на естествени плодове, богати на витамин-А, предпазва от рак на белите дробове и устната кухина.

Той е богат на антиоксидантни флавоноиди като β-каротин, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Установено е, че тези антиоксиданти предлагат защита срещу рак на дебелото черво, простата, гърдата, ендометриума, белите дробове и панкреаса.

фитохимикалите, присъстващи в дини като ликопен и каротеноиди, имат способността да помагат на клетките и други структури в на захранването Тяло от радикали без кислород.

динята е отличен източник на каротеноиден пигмент, ликопен и наистина, превъзхождащ суровия червен домат. 100 g пресен пъпеш осигурява 4532 µg ликопен, докато тази стойност само 2573 µg за домати. Проучванията предполагат, че ликопенът предлага защита на кожата срещу вредни UV лъчи.

Плодът на динята е добър източник на калий; Калият е важен компонент на клетъчните и телесните течности, който помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. По този начин той предлага защита срещу инсулт и коронарни сърдечни заболявания.

Освен това съдържа добро количество витамин-В6 (пиридоксин), тиамин (витамин В-1), витамин-С и манган. Консумацията на храни, богати на витамин-С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни агенти и да пречи на радикалите без вредиоксиген. Човешкото тяло използва манган като ко-фактор за антиоксидантния ензим, супероксид дисмутаза.

Общата измерена антиоксидантна сила (стойност на ORAC) на диня е 142 µmol TE/100 g

Таблица>

Вижте таблицата по -долу за задълбочен анализ на хранителните вещества: диня (Citrullus lanatus), свежа, хранителна стойност на 100 g,

(източник: Национална база данни на хранителните вещества)

(източник: USDA национална база от хранителни вещества) principlenutrient valuepercent на rdaenergy30 kcal1,5%въглехидрати7,6 g6%протеин0,6 g1%обща мазнина 0,15 g0,5%холестерол0 mg0%диетични влакна0,4 g1%витамини3 µg1%nacin0,178 mg1%pantothencic0.221 mg4.178 g0.5%холестерол0 mg0%диетични влакна0,4 g1%витамини3 µg1%nacin0.178 mg1%витамини .5%пиридоксин0,045 mg3,5%тиамин0,033 mg3%витамин А569 IU19%витамин С8,1 mg13,5%витамин Е0,05 mg0,5%електролитиед1 mg0%калиум112 mg2,5%минералсиум7 mg0.7 mgper42 µg4 .5%желязо0,24 mg3%магнезий10 mg2,5%манган0,038 mg1,5%ZINC0,10 mg1%фито-нетраента-каротен-α303 µg-крипто-xanthin-β78 µg-lutein-zeaxanthin8 µg– lycopene4532 µg- –

Избор и съхранение

Въпреки че дините могат да се отглеждат в Al L Сезони в тропическа среда, те са най -добрите през летните месеци. В TheMarkets се опитайте да купувате органично отглеждани пъпеши, тъй като те са по -богати на вкус и хранителни вещества.

Често е трудно да се прецени зрялост и вкус, без да проверявате клиновия участък на пъпеша. Потърсете такъв, който е тежък за размера си, съдържащ кора, който е сравнително гладък, нито прекалено лъскав, нито прекалено тъп, без никакви разфасовки или синини на повърхността му, които може да са настъпили по време на транспортиране.

Веднъж у дома , Поставете плодовете на хладно, добре проветриво място. Нарязаните секции обаче трябва да се съхраняват в хладилника.

Метод за подготовка и сервиране

Измийте целия пъпеш в студена течаща вода. Можете също така да дадете мокър плат за плат, за да премахнете всякаква повърхностна мръсотия и инсектициди/остатъци от фунгициди.

Кубчета диня. секции с жълта-водолюбиви, заедно с редовен сорт! С любезното съдействие: Francisco.

В зависимост от размера, който желаете, динята може да бъде нарязана, кубче или зарязана на топки.

Ето няколко съвета за сервиране:

Прясна диня трябва да се яде такава, каква са чудесно допълнение към плодовата салата. Отгорели клинове със студен шоколадов крем и наслада!

сладко, сорбет, плодов коктейл и сок са някои питателни и вкусни рецепти, които можете да направите с пъпеши.

Семената се пекат и ядат Като закуска в някои азиатски страни.

нейната кора се използва и се яде като зеленчук в някои страни в Южна Америка.

Профил на безопасност

Алергията към динята е Редки и всеки може спокойно да му се наслади. Семената му обикновено се изхвърлят, но причиняват не токсичност, ако се приемат случайно. (Отказ от отговорност).

≺≺ обратно към плодовете от диня. Посетете тук за впечатляващ списък на всички сортове плодове с пълни илюстрации на техните хранителни факти и ползи за здравето.

≺≺ Назад към началната страница.

Допълнителни ресурси: < /u>

USDA Национална база данни за хранителни вещества.

Stanford School of Medicine Cancer Information Page-Nutrition за намаляване на риска от рак.

Jalapeno Peppers Факти за хранене

Jalapeno Peppers са един от предпочитаните разновидности на чили чушки, използвани в северноамериканската кухня, особено в тези държави, където Tex-Mex кухнята е популярна. Точно както в други чушки чили, джалапеносът също произхожда от Мексико. Всъщност името „Джалапено“, получено от Ксалапа, провинциална столица в източно мексиканския щата Веракрус, където ранните заселници отглеждат реколтата от векове. По -късно тя е въведена в останалия свят чрез испански изследователи.

Ботанично, джалапеносите са плодови шушулки от семейство Nightshade (Solanaceae), в рода: Capsicum. Научно име: Capsicum Annuum.

jalapeno chili peppers.photo любезност: ken cook

jalapeno е многогодишно малко тревисто растение с дървесно стъбло, израстващо до метър на височина. Той расте доста при плодородни, добре дренирани почвени условия. Адекватните изисквания за слънчева светлина и влага са другите основни фактори, влияещи върху зеленината, цветята и плодовете. Зрелите шушулки проявяват малки пукнатини около раменете на плодовете. Събирането на узрящи червени плодове (Chipotle) може да продължи няколко месеца.

шушулките измерват дължина около 4-10 см и се отличават с гладка, лъскава кожа с тъп, леко стеснителен връх. Вътре всеки плод се отличава с множество малки, бели, кръгли и плоски семена. Семената се вкопчват около централната, бяла плацента. Както и в други люти чушки, джалапеното също има силен пикантен вкус, който идва от тях от определени активни алкалоидни съединения; Капсаицин, капсантин и капсорубин. По скалата на горещата скала на Сковил, Jalapeños падат в среден набожен диапазон 2 500-4 000 „топлинни единици на Scoville“ (SHU). In comparison, sweet bell peppers have zero units, and Mexican habañeros have 200,000 to 500,000 units.

Health benefits of Jalapeno peppers

Chilies contain a health-benefiting alkaloid compound, capsaicin, which придава им силен пикантен, остър характер. Нивото на толерантност на чушките в човешките същества, включително чушки Jalapeno, може да има широки индивидуални вариации. Те обаче трябва да се консумират умерено, за да се избегнат всякакви неблагоприятни преживявания. Независимо от това, те са пълни с впечатляващ списък с фитохимични съединения, за които е известно, че имат свойства за преодоляване на заболяването и здравословно стимулиране.

Капсаицин е установено, че има антибактериален, анти-карциногенен, аналгетичен и Антидиабетни свойства, поне в някои ранни лабораторни изследвания върху експериментални бозайници. Установено е също, че намалява нивата на LDL-холестерол при затлъстели индивиди.

Пресните чушки от джалапено са богат източник на витамин-С. Узрелите плодове имат повече от този витамин, отколкото сурови зелени. 100 g осигуряват около 118,6 µg или около 198% от RDA.

витаминът-C е мощен водоразтворим антиоксидант. Той е необходим за синтеза на колаген в тялото. Collagen is the main structuralprotein needed for maintaining the integrity of blood vessels, skin, tissues, organs, and bones.

Regular consumption of foods rich in vitamin-C helps the body protect from scurvy and boosts immunity to fight Срещу инфекциозни агенти и пречистване на вредни, възпалителни свободни радикали от тялото. и Cryptoxanthin. Тези антиоксидантни вещества в капсикум помагат за предпазване на тялото от вредни ефекти на свободните радикали, генерирани от стрес и болести.

джалапено чили, характерно съдържат повече пиридоксин, витамин-Е, витамин-К, отколкото други разновидности на чушки. Витамин-К увеличава костната маса чрез насърчаване на остеобластичната активност. Той също има благоприятен ефект при пациентите с болестта на Алцхаймер чрез ограничаване на увреждането на невроните в мозъка им.

Вижте таблицата по -долу за задълбочен анализ на хранителните вещества:

Jalapeno Peppers (Capsicum Annumum), сурови, стойност на хранителни вещества на 100 g. PrinciplenuTrient valuepercent на rdaenergy29 kcal1,5%въглехидрати6,50 g5%протеин0,91 g2%обща мазнина 0,37 g2%холестерол0 mg0%диетични влакна2,8 g7%витамини27 µg7%nacin1.280 mg8%pantothenic acist0.315 mg6%pyridoxine0.419.419.419.419.419.419 mg32%рибофлавин0.070 mg5%тиамин 0,040 mg3%витамин А1078 IU36%витамин С118,6 mg198%витамин Е3.58 mg24%витамин К18.5 µg15%Електролитит Свежи сурови зелени чушки Jalapeno на пазар. Photo любезност: пазар на фермерите на La Grande.

Прясно зелено и узрели чушки Jalapeno могат да бъдат лесно достъпни на американските пазари през целия сезон. През зимните месеци те внасят от страни от Централна Америка, особено от Мексико. YouMay намирате органични шушулки на пазарите на местните фермери.

Купете пресни, зелени, твърди чушки с униформен размер, включващи гладка, лъскава кожа и тъпи краища. Добре е да имате бели маркировки по краищата на рамото за джалапенос. Избягвайте сухото, увяхването и шушулките с пукнатини, разфасовки и натъртване на повърхността.

Вкъщи ги съхранявайте в зеленчуково отделение вътре в хладилника, поставен при висока относителна влажност. Те поддържат добре до една седмица. Мариновани джалапенос могат да се съхраняват в продължение на няколко месеца, когато се съхраняват в хладилника.

Методи за подготовка и сервиране

За приготвяне, измийте джалапеносите в студена вода и ги изсушете, използвайки мека абсорбираща кърпа . По принцип носете ръкавици, докато боравите с горещи люти чушки. Извадете стъблото. Нарежете или режете, както желаете. Изхвърлете семената и централната бяла плацента, ако в случай,, за да избегнете излишната горещина. Печенето под лека топлина също намалява горещата им гореща в допълнение към придаването на опушен аромат.

Джалапеносните успешно направиха навлизане в домакинствата на САЩ, тъй като използването им откри няколко интересни вариации в кухнята като Tex-Mex кухня (Тексас- Мексиканска кухня). Сурово зелено, на скара, пушена, маринована джалапенос, наети в различни латиноамерикански, испански, карибски и азиатски кухни.

Ето някои съвети за сервиране:

Пица с чушки от джалапено, бебешка царевица и черни маслини.

Те могат да се използват на мястото на чушки в подготовката на Рататуй, традиционна окситинска рецепта.

сурови зелени чушки от джалапено, добавени заедно с домати и бял лук, за да приготвят прясно пико де гало.

Те могат да се експериментират с други плодове и зеленчуци, за да направят салса, гуакамоле, патрони и салати.

Разцепете на половината път по дължина, премахване на семена и неща с наденица, сирене и др. (Джалапено Попърс).

Мексиканската и Текс-Мекс американска кухня главно се въртят около изсушени от дим джалапенос, известен като Chipotle.

Добавете джалапено пръстени като гарнитура за пица.

Маринованите джалапеноси се ядат със сандвичи, тортила, бургери и др. В кухнята на Tex-Mex, Nachos, Chili Con Quiso, Fajita и др. Профил

Както в други горещи люти чушки, джалапеносите също съдържат активен компонент в тях, капсаицин, който дава силен пикантен, остър характер. Дори няколко бита могат да причинят тежко дразнене и усещане за парене в устата, езика и гърлото.

капсаицин в чушките на джалапено първоначално предизвиква възпаление, когато става въпрос за контакт с лигавицата на устната кухина, гърлото и стомах и скоро може да предизвика тежко усещане за парене, което се възприема като „горещо“ чрез свободни нервни окончания, вградени в лигавицата. Яденето на студено кисело мляко разрежда концентрацията на капсаицин, предотвратява контакта му със стомашните стени и по този начин може да помогне за намаляване на горящата болка.

Избягвайте докосването на очите с чили-пипер замърсени пръсти. Ако е така, изплакнете очите старателно със студена вода, за да намалите дразненето.

Както при чили, чушките на джалапено могат да влошат съществуващите гастрит, язва на стомаха и гастро-езофагеален рефлукс (GER). > Удължаване на консумацията на стари, развалени чили би представлявало риск от излагане на определени химични съединения като афлатоксин (гъбична плесен), за които е известно, че причиняват рак на стомаха, черния дроб и дебелото черво. (Медицински отказ от отговорност).

също прочетете ≻≻

≻≻ poblano peppers хранителни факти.

≻≻ Факти за хранене на пипер.

≻≻ назад към подправки от Jalapeno-Peppers. Посетете тук за впечатляващ списък със здравословни подправки с пълни илюстрации на техните хранителни факти и ползи за здравето.

≻≻-назад към началната страница.

По-нататъшно четене :

Национална база данни за хранителни вещества USDA. (Отваря се в нов прозорец)

Agri Life Extension-Texas A & M System. (Отваря се в нов прозорец)

Факти за хранене на чай с лимонов балсам

чай от лимонов бал Инфузията се приготвя чрез използване на пресни или изсушени листа и издънки на растението на лимоновия балсам.

балсамът е ароматен растение, тясно свързано с мента в племето Mentheae; Най -голямото племе от растения от семейство Lamiaceae, което включва също билки като градински чай, Spearmint и мащерка. Билката се нарича лимонов балсам заради характерна миризма на лимони, излъчвана от листата му, когато натъртва.

Билката се смята, че е възникнала в Южна Европа, около Средиземноморието. Той расте в дивата природа в различни умерени региони по целия свят. Нарича се още балсам мента, сладък балсам или просто балсам.

Научно име: Melissa officinalis.

чай от лимонов балсам. Фото любезност: Andrea_44

растението е образуване на буца, тревисто многогодишно с пълзящи корени и изправено квадратно разклоняване стъбла, които растат 30 до 50 см височина.

Contents